Radio-iconen maken een Top 40 op maat bij elk jubileum

Erik de Zwart, Gerard Ekdom en Rob Stenders maken sinds kort onder de noemer ‘Geboorte Top 40’ op maat gemaakte programma’s voor jubilarissen. Navraag leerde dat ze dat doen voor een prijs van 250 euro per uur. De jubilaris krijgt zijn programma dan digitaal via WeTransfer thuisgestuurd.

Het zal een leuk cadeautje voor iedere muziekliefhebber zijn en als er meerdere mensen geld lappen, dan is het waarschijnlijk ook nog wel te doen. Punt is wel dat het jubileum (‘geboorte’) waar we het hier over hebben na 1 januari 1965 moet hebben plaatsgevonden. Dat was namelijk de datum waarop de wekelijkse top 40 begon bij zeezender Radio Veronica.

Idee uit Amerika

Dj Joost de Draaijer had het concept afgekeken bij een reisje door de Verenigde Staten, zo wil de overlevering. Daar kwam hij van terug met het idee voor jingles en voor een wekelijkse hitlijst. In de VS waren toen al Top 40-stations populair. Zenders die alleen maar de hele dag de top 40 platen in wisselende volgorde door elkaar husselden en dan eens per week – gebaseerd op de single-verkopen – een hitlijst presenteerden.

Thuis-studio’s

Voor de speciale site GeboorteTop40.nl hebben de drie dj’s video’s gemaakt, waarbij het bij die van Ekdom en Stenders leuk is dat je een inkijkje krijgt in hun thuisstudio. Overigens biedt de site van de Top 40 zelf ook de mogelijkheid om snel te zien wat ‘de hit’ was op je geboortedag. En wie van voor 1965 is zou bij de Billboard Hot100 kunnen kijken; de Amerikaanse hitlijst die al wat langer meegaat.

Gerard Ekdom
Rob Stenders