NRC betaalt € 150 per nieuwsfoto

Sander Lindenburg verzamelt (als het even kan dagelijks) 5 links die hem opgevallen zijn en die hij graag met je deelt. Tips? Mail naar: sander@lindenburg.nl

  1. NIEUWSFOTO – NRC reageert op de acties bij persfotografen deze week. In de zaterdagkrant: ,,De krant hanteert één tarief voor print en online fotografie, dat (met 150 euro per opdracht) relatief gunstig afsteekt tegen de bodemtarieven die met name in de regionale pers worden gehanteerd.” De krant neemt 100 foto’s per dag af, waarvan er zo’n 40 in de krant komen en de rest gaat ook online.
  2. STILLE TELEFOON – Geen zin in de hele tijd ‘ploinks’ te krijgen van WhatsApp of Slack? Bij de New York Times hebben ze een mooie handleiding gemaakt van hoe je zowel je iPhone als je Android op gezette tijden op stil kunt zetten zonder dat je daardoor belangrijke berichten mist.
  3. VERLANGLIJST – Na de ontrommel-rage van de Japanse Marie Kondo (o.a. dankzij Netflix) zijn er meer mensen die hun best doen om niks/minder te kopen. Maar de zin om tóch iets te kopen blijft. Er is een app die je kan helpen. Je ziet iets leuks (kleren, gadgets) die je zou willen hebben, maar eigenlijk niet nodig hebt. Die kun je dan vanaf nu opslaan in de app Wishpoke (hier iPhone | hier Android). Je werkt op die manier aan je verlanglijstje, zonder dat je geld uitgeeft. En mocht er dan een moment in het jaar zijn dat iemand je vraagt: ‘En wat wil je eigenlijk hebben?’, dan haal je zo een lijst met suggesties tevoorschijn. En minstens zo leuk: Je kunt ook door de wensen van andere mensen scrollen en zo zelf weer op een idee komen.
  4. COMPANY OF ONE – Vandaag gelezen via mijn abonnement op Blinklist.com, het boek ‘Company of One‘ van Paul Jarvis. Jarvis zegt dat er nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van ondernemen. Niet iedereen kan de volgende Facebook of Amazon bedenken. Beter is het om bewust klein te blijven zegt hij. Er is echter een cruciaal verschil tussen freelancers en een ‘company of one’. Bij de laatste ben je zelf eigenaar van je productie en kun je die meerdere keren vermarkten.
  5. SMART SPEAKER – Smart Speakers zijn de ‘next big thing’. Tot nu toe zijn ze echter allemaal nauw verweven met een aantal grote merken, zoals Google, Apple en Amazon. Er is echter ook een open source Voice Assistant, die de gegevens die je invoert binnenskamers houdt en niet deelt met de eerder genoemde giganten. Hij moet 189 dollar kosten en is daarmee wel duurder dan de andere partijen.